טל': 0722-575-374

תחומי התמחות

נא מלאו פרטיכם
וניצור קשר בהקדם:

מזונות אישה

דין תורה החל על  יהודים קובע את חובות הבעל כלפיי אשתו. אחת החובות היא לפרנס את אשתו, מה שנקרא בשפה התלמודית – מזונות אישה. גם כיום במצב בו נשים מנהלות קריירה יוצאות ומתפרנסות בכוחות עצמן, חיוב הבעל בפרנסת אשתו עומד בעינו.

מתי אישה מאבדת את זכותה למזונות אישה?
זכאותה של אישה למזונות מצד בעלה נשמטת במקרים חריגים כגון: אישה מורדת, קיום יחסי מין עם גבר זר, עזיבת הבית ללא סיבה מוצדקת ועוד.
במידה והאישה מציגה סיבה לעזיבת הבית, מספיק שהסיבה תהא " קלה כנוצה " על מנת שהאישה לא תאבד את זכותה לקבלת מזונות אישה.

מה כוללת החיוב של מזונות אישה?
חובתו של הבעל היא לספק לאישה את מזונותיה בגובה ובהתאם לרמת החיים שהיא הורגלה אליה, חובה זו כוללת את כל צרכיה של האישה כמו: ביגוד, הנעלה, צורכי איפור, קוסמטיקה, צרכים רפואיים, טיפולי שיניים, אחזקת רכב, תרבות, בילויים ועוד.
במסגרת מזונות אישה נמצא גם חיוב בתשלום מדור (בשכירות או בבעלות)  ואף לשאת בהוצאות החזקת המדור.

חיוב הבעל במזונות
דין תורה מטיל על הבעל חובה לעשות בעל כל שלאל ידו כדי לפרנס את אשתו ואף לשלוח את ידו בכל מלאכה כדי לספק את צרכיה לזון ולפרנס אותה.
על מנת למנוע מצב בו יחדל הבעל לעבוד בשל הליך גירושין ולהימנע מתשלום מזונות, בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני בוחן את הכנסת הבעל בשנה שקדמה להגשת התביעה לתשלום מזונות אישה וכן את פוטנציאל השתכרותו.

לכן, בהעדר נסיבות אובייקטיביות כמו מחלה המונעת ממנו לעבוד לחלוטין או אסיר המרצה עונש מאסר בבית סוהר, לא יוכל הבעל להשתמש בתירוצים שונים כדי להימנע מתשלום מזונות אישתו.

מי קובע את גובה מזונות אישה ?
אם הוגשה תביעת מזונות אישה לבית המשפט לענייני משפחה, יקבע בית המשפט לענייני משפחה את גובה המזונות. אם הבעל הגיש תביעת גירושין לבית הדין הרבני וכרך בה את מזונות אישה לפני שהאישה הגישה תביעת מזונות אישה לבית המשפט לענייני משפחה, לבית הדין הרבני תהיה הסמכות לדון בכל מה שקשור לתביעת מזונות אישה אם התקיימו מספר תנאים משפטיים.

האם לאישה עובדת מגיעים מזונות אישה ?
כאשר אישה עובדת והכנסתה מספיקה לה לכיסוי צרכיה, זכאי הבעל לטעון כי "מעשה ידיה" יהיו "תחת מזונותיה"  כלומר, אישה עובדת שמשכורתה והכנסתה מספיקים לה לכיסוי כל צרכיה – אינה זכאית לתשלום מזונות אישה. עם זאת, אם משכורתה של האישה נמוכה והיא הורגלה לרמת חיים גבוהה יותר, בעלה חייב להוסיף ולממן את יתר הוצאותיה ולכן יחויב בתשלום  דמי מזונותיה.
בעיקרון, אישה אשר במהלך נישואיה לא יצאה לעבוד, איננה חייבת לצאת לעבודה. עם זאת, בשנים האחרונות התרחבה הפסיקה בנושא המזונות ואישה צעירה ובריאה אשר קיימת לה יכולת להשתכר בכבוד, יתחשב בכך בית המשפט ויגזור את פוטנציאל ההשתכרות שלה מדמי מזונותיה מה שעשוי להביא להפחתת גובה דמי מזונותיה ובמקרים חריגים אף לפטור את הבעל מדמי מזונות אישה .

האם הבעל יכול לחייב את האישה לצאת לעבוד ?
הכלל הבסיסי הוא שאישה אינה חייבת לעבוד ואין להתייחס לפוטנציאל ההשתכרות שלה אלא במקרים נדירים. בתי המשפט לענייני משפחה ובית הדין הרבני התחשבו בפוטנציאל ההשתכרות של האישה כאשר האישה הינה בעלת מקצוע שעבדה במשך שנים רבות, ילדי הצדדים בגרו, ועתותיה בידיה, או במקרים של נישואין קצרים מאוד. במקרה בו אישה לא עבדה שנים רבות – לא ניתן לחייב אותה לצאת ולעבוד.

עד מתי צריך הבעל לשלם מזונות אישה ?
הבעל צריך להמשיך ולשלם מזונות אישה עד מתן גט פיטורין או עד שניתן פסק דין לגירושין המחייב את האישה להתגרש מהבעל והיא מסרבת לעשות כן.

 

דילוג לתוכן